Търси в блога

Дрожджувки - хлебчета от козуначено тесто

 


Поставих си за цел на направя перфектните дрожджувки (drożdżówki) - хлебчета от козуначено тесто. Исках да са много пухкави, да не стават сухи на следващия ден и да са от тестото, с което се работи лесно. Първите, които направих бяха почти перфектни, но тестото беше много лепкаво. Следващите бяха от много приятно тесто, но пък станаха леко сухи. Но третият опит завърши успешно, затова днес мога да ви представя тези пухкави дрожджувки със сливи и кайсии и хрупкави маслени трохи.

Съставки (8-10 броя):

- 240 г бяло брашно
- 20 г пълнозърнесто брашно
- 1 оп. суха мая (7 г)
- 50 г захар (използвах тръстикова)
- 1 оп. ванилова захар (10 г)
- 100 мл топло мляко
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 40 г меко масло

За трохите:
- 50 г бяло брашно
- 20 г пълнозърнесто брашно
- 50 г захар (използвах тръстикова)
- 50 г студено масло, нарязано на малки парчета

Допълнително: кайсии и сливи (или други плодове, които са по-твърди)

1. В купа на кухенски робот пресявам брашната, добавям маята, захарта и ваниловата захар, разбърквам.
2. С вилица разбивам млякото с яйцето и жълтъка. Добавям ги в купата.
3. Започвам да меся на най-ниската степен. След около 3 минути добавям маслото и продължавам да меся около 15 минути.
4. Оставям тестото да втасва, горе-долу докато удвои обема си. Това може да отнеме 1-2 часа в зависимост от температурата в кухнята.
5. През това време придготвям трохите, докато смесвам всичките съставки, разтривайки ги с пръстите. Целта е да не остане сухо брашно. Трохите могат да се приготвят непосредствено преди печенето, тогава ще са по-меки. Аз обаче предпочитам по-хрупкави трохи, затова ги правя по-рано и ги слагам в хладилника.
6. Вадя втасалото тесто от купата и го меся нежно. Може да се стори леко лепкаво, но след няколко движения ще е приятно. С помощта на кантара разделям го на 10 еднакви парчета, от които оформям топки, както на клипчето. Нареждам ги в тава и ги оставям да втасат пак за около 30-60 минути (пак зависи от топлината).
7. Загрявам фурната на 170 градуса и приготвям плодовете. Нарязвам ги на тънко.
8. Нежно притискам всяка топка с чаша, след това с пръсти, за да направя място за плодовете. Нареждам ги и поръсвам всичко с трохите.

9. Пека около 20-35 минути. Времето зависи от печката и от това, дали хлебчетата са слепнати или не. Ако използвате по-голяма тава и има разстояние между тях, ще се изпекат по-бързо. Ако са залепени едно до друго, ще им трябва повече време.

 

✔️ Внимавайте да не прекалите с плодовете (аз го направих леко), за да може тестото да се надигне. Използвайте по-твърди плодове, за да не пускат много сок.
✔️ Това тесто е универсално и може да се използва и за рулца с различна плънка (канелени, с конфитюр, шоколад) или да им се сложи нещо друго отгоре - някакъв крем или сладка извара.
✔️ Вместо трохите могат да се полеят с лесна глазура от пудра захар и вода (или сок от лимон или кисело мляко). Могат да се поръсят също с едра захар. За целта можете да използвате останалия белтък, с който можете да намажете хлебчетата предварително.

 



 

 

Майорана и чубрица Theme by BD.