Търси в блога

Бързи и хрупкави ферментирали краставички без вода

 


Ето един бърз начин да си направим хрупкави и ароматни ферментирали краставички, които не губят цвета си.

Какво ни трябва?

- плик, който се затваря плътно
- корнишони с еднаква големина (около 500 г)
- сол (използвах морска нейодирана, сложих 1 ч.л. за големи краставички, ако използвате малки корнишони, сложете по-малко)
- любими подправки (препоръчвам копър, чесън, хрян, дафинов лист)

Как да ги приготвим?

Отрязваме краищата на краставичките, за да могат да поемат солта и ароматите по-лесно. Всичките подправки нарязваме на малки парчета, за да могат да овкусят краставичките по-добре. Слагаме краставичките в плика, добавяме сол, подправките, затваряме и масажираме плика и го раздрусваме, за да овкусим всичките краставички.

Следващите действия зависят от нашите предпочитания и температурата в кухнята. Повечето хора държат плика няколко часа на плота и след това го прибират в хладилника. И аз направих така, но на следващия ден краставичките не бяха още ферментирали, затова ги извадих за още няколко часа и пак ги прибрах. Има такива, които първо ги държат в хладилника, след това на плота. Трябва да се експериментира.

С всеки ден стават все по-кисели, но започват също да омекват. Трудно е да се каже колко време могат да се съхраняват, но общо взето, за разликата от саламурените краставички, които могат да се съхраняват месеци наред, те са за бърза консумация. Идеални са за сандвичи, гарнитура или просто малко похапване.

✔️ Хрянът не се намира лесно, но силно препоръчвам да го сложите, защото без него краставичките много губят. Аз намерих корен в Кауфланд, но разбрах, че има и сух. Друг вариант са листата. Те не са толкова ароматни, но пак е нещо 🙂
 

 
Майорана и чубрица Theme by BD.