Търси в блога

Матар панир - къри със сирене панир и зелен грах




Кърито матар панир идва от пенджабската кухня и е едно чудесно вегетарианско ястие със зелен грах и сирене панир. Рецептата за сиренето ще намерите в предишното видео. Много е лесно.

Съставки (3 порции):

- 1 ч.л. кимион на зърна
- 1 глава кромид
- 3 скилидки чесън
- парче джинджифил
- 1 ч.л. доматено пюре
- 1 консерва домати
- 8 кашута, накиснати за половин час в гореща вода
- 0,5 ч.л. куркума
- 0,5 ч.л. лют червен пипер (или повече, ако искате да е люто)
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1,5 чаша вода
- сол, черен пипер
- 2 чаши замразен зелен грах
- около 170 г сирене панир, нарязано на кубчета
- 0,5 ч.л. гарам масала
- опционално сметана

1. Във висок тиган запържвам семена кимион в гхи, олио или олио и масло. Правя го, докато започнат са ухаят, бъркайки често. Добавям нарязаните на едро кромид, чесън и джинджифил. Пиръсвам с щипка сол и пържа за няколко минути на среден огън.

2. Добавям доматено пюре, запържвам за половин минута и след това добавям доматите и кашуто. Увеличавам котлона и пържа, докато водата се изпари и сместа се сгъсти (около 10 минути). Изключвам котлона.

3. Пасирам всичко много добре и го връщам в тигана. Включвам котлона и пак пържа да се сгъсти изцяло (около 2-3 минути). След това добавям куркума, лют пипер, кориандър, вода, сол и черен пипер. Добавям грах, захлупвам с капак и го готвя на среден огън 6 минути.

4. Време е за сиренето и гарам масала. Готвя още 2 минути. След това пробвам и добавям сол, ако е нужно.

Ястието е готово. Има много изразен доматен вкус, затова за да го омекотим, накрая можем да добавим сметана. Количеството зависи от предпочитанията ни. Аз нямах сметана, но бих посъветвала да я добавите. Добавих обаче кисело мляко в чинията, поръсих с магданоз и поднесох с ориз и плоски хлебчета. В профила ми ще намерите две рецепти за подобни хлебпета:

 

- Питки наан с мая

 

- Плосък хляб без мая

Майорана и чубрица Theme by BD.